50-klubben - 50+ fångade arter i Sverige

50-klubben - en sorts Hall of Fame för svenskt artfiske - är ett försöka samla samman Sveriges artjägande fiskare för att utveckla artfiske i Sverige.

Alla som vill och har fångat minst 50 fiskarter får vara med och det kostar givetvis inget. Det enda kravet som finns för att vara med är att deltagarna skall var helt säkra på att sina artlistor stämmer och att fisken skall vara fångad under sportfiskemässiga förhållanden(rättkrokad fisk fångad på krok och lina). Man skall ha fångat fisken helt själv, dvs inte lämnat över spö under drillningen till någon annan.

Tveksamma arter kommer inte godkännas. Foton på varje art bör alltid laddas upp. För tillfället är det inget hårt krav på fotobevis men 50-klubbens administratörer förebehåller sig rätten att inte godkänna fiskarter där bild saknas.

Gällande vilka djur som är en fisk och vilka arter som verkligen är arter så följer vi Nationalnyckeln. Öring är t ex en art oavsett om den bor i havet, bäcken eller sjön. Pirål är kanske ingen fisk men tills vidare räknas den eftersom den har räknats som en fisk traditionellt sett.

Ett av följande kriterier måste uppnås för att en art skall räknas i 50-klubben.

Gräskarp, karp och regnbåge räknas, även om de inte fortplantar sig på platsen, eftersom de av hävd planteras ut för sportfiske i Sverige. Även migrerande arter som inte fortplantar sig i svenska vatten kan räknas, t ex ål, atlantisk bonito och andra oceanska gäster som simmat hit på egen hand.

En art som uppenbarligen släppts ut från akvarium eller liknande och inte bildat ett bestånd kommer alltså inte godkännas.

Fridlyst art som oavsiktligt fångas på traditionella sportfiskemetoder räknas, men fisken skall återutsättas snarast möjligt enligt gällande regler. Dokumentation av medfiskande bör ske när fisken är i vattnet. Rapportera gärna fyndet till artportalen.

50-klubbens administratörer/styrelse kan ta beslut att godkänna arter som inte uppfyller kriterierna om till exempel ett bestånd av en ny art upptäcks eller en ny art för Sverige påträffas i havet och den troligen tagit sig hit själv.

Har du fångat över 50 fiskarter på krok och lina i Sverige och känner dig helt säker på artidentifieringen på dessa fiskar och vill vara med? Skicka ett mail, epostadresen hittar du på kontaktsidan! Du kommer få en länk tillbaka som du använder för att fylla i dina arter. Skriv alltså inte med arterna i mailet du skickar.


FAQ


Vad är det?
Ett ställe att samla fiskares art/personbästa-listor på.

Vem får vara med?
Alla som har fångat minst 50 olika fiskarter i Sverige.

Hur kommer jag med?
Du skickar ett mail , epostadresen hittar du på kontaktsidan! Du kommer få en länk tilbaka som du använder för att registera dina arter.

Vad vinner man?
Inget, det är ingen tävling.

Vad kostar det?
Inget. Om man vill stödja driften av 50-klubben kan man välja att bli stödmedlem eller köpa t ex t-shirtar.

Måste fisken vara rättkrokad?
Ja, fisken skall vara rättkrokad i munnen. Fiskarna skall vara fångade under sportfiskemässiga förhållanden.

Vad skall det vara bra för?
För att ha en plats att samla Sveriges artjägare på och för att lära sig mer om hur man fångar olika fiskarter med krok.

Måste man ha med fångstplats?
Nej, bara fiskarten är obligatorisk men det är kul om man registrerar så mycket detaljer som möjligt. 50-klubbens administratörer förbehåller sig dock rätten att inte godkänna anmälningar där detaljer om fångsten saknas.


Sekretesspolicy

Vilka personuppgifter lagrar 50-klubben?
50-klubben lagrar följande uppgifter: förnamn, efternamn, e-post adress. Förutom dessa uppgifter så lagras givetvis all info (och eventuell bild) som ni själva matar in om varje fångad art.

Varför lagrar 50-klubben personuppgifter?
Namn lagras för att kunna visa artfiskarens namn, e-post lagras i kontaktsyfte samt används för att skicka mail vid godkännande av registrering av nya fångster.

På vilket sätt lagras personuppgifterna och vilka har tillgång till uppgifterna?
Dom lagras i en databas i webbhotellet. All information är synlig på webben förutom e-postadressen, den har bara administratören av 50-klubben tillgång till.

Hur länge lagrar vi personuppgifter?
Så länge personen är medlem i 50-klubben sparas namn och e-postadress. Uppgifter om fångster lagras bara för den senast anmälda arten.

Om ni vill få en kopia av personuppgifterna som lagras för just er eller om ni vill att dessa uppgifterna skall tas bort så skicka ett mail till info@50klubben.se.